Veidi rohkem kui aasta tagasi, enne Ameerika-reisi pakuti mulle võimalust teha elukindlustus. Kuna kunagi ei tea ette, mis võib juhtuda, haarasin sellest võimalusest kinni. Mulle näidati palju ilusaid graafikuid ja sellest tulenevalt otsustasin, riskialdis inimene nagu ma olen, teha omale investeerimisriskiga kogumiskindlustuse. Valisin välja ka mõned fondid, mis mulle sel hetkel rohkem või vähem perspektiivikad tundusid.

Nüüd on aeg teha vahekokkuvõte. Selline oli minu portfellis leiduvate fondide tootlikkus esimesel aastal (12. novembri seisuga):
Evli Greater Russia – -68,123%
ABN Amro Global Emerging Markets – -55,999%
ABN Amro Asian Tigers – -48,767%
Seesami Globaalne Kasvuportfell – -34,591%

Kommentaarid on siinkohal vist liigsed.

Vahepeal on möödunud veel üks kuu, mille tulemused olid minu arvutuste põhjal järgmised, kuigi seoses firmade ühinemisega osad fondid vahetusid, mis teeb ülevaate saamise veidi keerulisemaks:
Evli Greater Russia – -14,962%
Seesami Globaalne Kasvuportfell – -2,929%
Equity Asia Emerging – +6,042%
Equity Global Emerging – +8,629%

Üllataval kombel võib siin märgata plussmärgiga tulemusi, ehkki Venemaa fond kaotas kuuga veel 15% sellest vähesest, mis sinna aasta möödudes jäänud oli. Vähemalt praegu tundub küll, et selle valik oli täielik ämber, kuid kuuldavasti pole ma ainus tola, kes sinna raha matnud. Mul on tekkinud juba sportlik huvi, kui madalale see üldse langeda võib ja seetõttu pole mul ka kavas fondi vahetada. Muus osas on pilt aga veidi rõõmustavam kui kuu aega tagasi, ehkki tumeda tuleviku valguses on põhjust karta, et see rõõm jääb ajutiseks. Samas, kuna leping sai tehtud puhtalt elukindlustuse pärast, siis olen võimalikku tulu alati käsitlenud pigem boonusena ning raha haihtumine mind nii väga ei häiri, kuigi ega see mind rõõmsaks kah ei tee.

P.S. Loodetavasti ei teinud ma kusagil mõnda tobedat arvutusviga.