Hoolimata IT-valdkonnas töötamisest kogen aeg-ajalt taas, kui väga arvuti mind üllatada suudab. Mõned päevad tagasi hakkas seesama arvuti, milles minu blogi paikneb, järsku kurtma, et mälu hakkab otsa saama ja midagi tuleks ette võtta. Samuti oli kuhugi kadunud pea kogu kõvakettaruum süsteemikettal. Asja uurima hakates tuvastasin, et millegipärast on swap-fail (pagefile.sys) 16 GB suur. Wha…? Nüüd oli selge, kuhu kettaruum kadus, aga miks? Uuesti Task Manageri vaadates nägin ka probleemi põhjust: arvutis käis korraga peaaegu 3700 protsessi! Kindlasti on selliseid, kellele see väärtus iseenesest suurt ei ütle, seepärast mainin, et normaaljuhul võiks protsesside arv jääda 100 piiresse või olla õige pisut üle selle. Minu arvutis jooksis aga korraga 3670 protsessi, millest 3580 olid taskeng.exe-d. Kaudne süüdlane oli seega teada: taskeng.exe ehk Task Scheduler Engine, mis teostab tegevusi varem kindlaksmääratud kellaajal või intervalliga. See viis mõtte loomulikult kohe taas veebiserveri kontrolli skriptile, millest olen varemgi juttu teinud. Uued protsessid tekkisid aga isegi kiiremini kui selle käivitamise veerandtunnine intervall, seega polnud süüdlane mu enda skript.

Aga mis seal ikka: kus häda kõige suurem, seal Google kõige lähem. Kirjutasin otsinguaknasse taskeng.exe, ta ise pakkus sellele lisaks välja multiple ja juba esimeses lingis peituski probleemi lahendus: Task Scheduleri all on varjatud tegevus, mis kontrollib iga viie minuti tagant, ega uudistevood pole vahepeal uuenenud. Kui selle käivitamisel tekib millegipärast viga, siis tõmmataksegi iga viie minuti tagant käima uus protsess. Ilmselt tekkis probleem ümberkonfigureerimise käigus, kui ma kasutajaprofiili teise kohta kopeerisin. Kuna minu jaoks pole uudistevoogude kontrollimine oluline, siis lahendasin probleemi sellega, et keelasin tema käivitamise lihtsalt ära. Olemas on ka teine lahendus: Internet Exploreri seadetest tuleb voogude kontrollimise linnuke maha võtta, teha restart, linnuke uuesti peale panna ja teha veel üks restart, aga kuna mulle restardid nii väga ei meeldi, siis jääb see paremat aega või vajaduse tekkimist ootama. Võib-olla lähen üldse üle Windows 7 peale, kui avalik beeta välja tuleb, mis tähendab, et kõik seadistused tuleb niikuinii uuesti teha, kuid selle otsuse tegemiseni on veel mõni nädal aega.