Vaatasin, et esimestes siinsetes filmiülevaadetes ei kirjutanud ma ridagi sellest, millest film tegelikult räägib, kuna aga igaüks ei pruugi seda veel näinud olla, siis tuleks edaspidi õppust võtta ja vähemalt paari lausega sisu edasi anda. Teeme sellega siis kohe algust. Clint Eastwoodi film Vahetus räägib meile tõestisündinud loo Christine Collinsist, kelle poeg veidi rohkem kui 80 aastat tagasi salapärastel asjaoludel kaduma läks. Mõne kuu pärast leidis Los Angelese politsei poisi küll üles, kuid sellega lugu tegelikult alles algas…

Vahetus jõudis meie kinodesse nii, et mul ei õnnestunud kordagi näha isegi selle reklaamklippi, mistõttu olin enne vaatamist sisu suhtes võrdlemisi õndsas teadmatuses, mida limonaadikinos näidatava repertuaari puhul haruharva ette tuleb. Meelest oli läinud seegi, et stsenaariumi kirjutas valmis J. Michael Straczynski, kelle sulest pärineb muuhulgas lõviosa telesarjast Babylon 5, mis paneb kinni enam-vähem kõik arvestatavad kõigi aegade parima ulmesarja konkursid. Eeltoodust tulenevalt suutis Vahetus mind positiivselt üllatada, kuna Eastwoodi eelmiste teoste valguses, mis mulle väga sügavat muljet ei jätnud, ei julgenud ma temale väga suuri lootusi asetada. Filmis toimuv näib vähemalt minu kui võhiku silmale piisavalt ajastutruu, aga eks Eastwood ongi juba vana mees ja sündis samal ajal, kui toimub filmi tegevus.

Christine Collinsi rolli valis Eastwood minu eakaaslase Angelina Jolie, ent nähtu pole tema parim rollisooritus, sest siin filmis pingutab ta teatraalsusega pisut üle. Suuresti kompenseerivad seda teised osatäitmised, eriti John Malkovich pastori rollis. Kui filmis Põletada pärast lugemist nägime Malkovichi klouni rollis, siis siin poleks ma suure tõenäosusega arugi saanud, et tema pastorit mängib, kui too pisut vähem Malkovichi häälega rääkinud oleks. Hästi esinevad mitmed teisedki mulle võõraste nimedega näitlejad, eriti Gordon Stewart Northcottina üles astuv Jason Butler Harner.

Vahetus näitab taas, et nii mõnigi kord võib tõsilugu väljamõeldisest uskumatumgi olla.

8/10