Vampiiritapja Buffy teise hooaja 20. osas hakkavad üksteise järel kaduma kooli ujumismeeskonna liikmed ja kahtluse alla langeb läheduses nähtud kole koll. Meeskond ise on viimasel ajal üllatavalt hästi esinenud ning esimesena kadus parim ujuja. Kas mängus võib olla doping?

Olen paar korda maininud, et ei näinud Buffyt päris algusest peale ning olles avastanud, kuivõrd hea sarjaga tegu, vaatasin sarja algusosad tagantjärele ära, kasutades selleks nii Eesti kui Soome telekanaleid. Seda tehes jäi mul aga kuidagimoodi üks teise hooaja osa vahele ja nägin seda esimest korda alles DVD-l. See oligi Kalamehed, teise hooaja 20. osa. Suur vedamine, et just niimoodi läks, sest kui see oleks olnud üks esimesi nähtud osi, siis võiks mu suhtumine Buffysse olla hoopis teistsugune. Nimelt osutab Kalamehed võistluses Buffy halvima osa tiitlile Pahadele munadele tõsist konkurentsi, ehkki olen lõppude lõpuks aru saanud, et tegemist on siiski kindla teise koha omaniku, aga mitte võitjaga. Kalameeste kasuks räägib lihtsalt toimuva totaalne ajuvabadus. See ei näe lihtsalt välja nagu Buffy osa. Ma saaks veel aru, kui nende kollidega madistaks näiteks Kevin Sorbo Herakles, kuid Buffy tase võiks olla kõrgem. Mark tundub samas peaaegu alati ainult positiivset nägevat ja seegi osa pole erand.

Ühtlasi on Kalamehed nn õudusfilmitrio viimane osa, võttes seekord snitti 1954. aasta klassikalisest 3D-õudusfilmist Musta laguuni koletis (Creature From The Black Lagoon). Erinevalt eelmistest pole ma seni pidanud vajalikuks nimetatud teost ise vaadata ega oska seetõttu öelda, kas tegu on pigem mahaahvimise või austusavaldusega, kuid vähemasti koletised näevad küll võrdlemisi sarnased välja ja originaal mainitakse taas nimepidi ära. Kalameeste kaasstsenarist on David Fury, kelle jaoks oli tegemist esimese kaastööga Buffy sarjale. Pole just paljulubav algus, kuid tema edasised püüdlused jätavad õnneks parema mulje.

Kindlasti räägib selle osa kahjuks ka asjaolu, et see on vahetult enne teise hooaja kaheosalist lõpplahendust, mis rõhutab veelgi tema suhtelist mannetust. Kui Kalamehed oleks näiteks teise hooaja esimeses pooles, langeks talle arvatavasti oluliselt vähem kriitikat. Sõnum Steroidid on pahad, mmmkai? esitatakse küll üsna paksude värvidega ja meil siin Eestis on seda võrdlemisi raske mõista, sest väikeses riigis pole konkurents vähemasti koolide tasemel nii suur, et selliste vahenditeni laskuma peaks. Erandeid võib muidugi olla. Samas on selleski osas mitmeid positiivseid momente. Ujukates Xander mind ennast kihevile ei aja, kuid sarja naisvaatajate jaoks oli tegemist kahtlemata murrangulise momendiga, sest seni on ta riided siivsalt seljas hoidnud. Samuti löövad selles osas just õrnema soo meeleheaks kaasa noored ja tundmatud Shane West ning Wentworth Miller, hilisem Põgenemise (Prison Break) staar. Lisaks saab jällegi silma paista direktor Snyder ja senisest suurem roll on antud Jonathanile, kuid Nõukogude Liidu mainimine ja Angeli meelevaldne kaasamine ossa, kus tal pole tegelikult midagi teha, nullivad positiivse suuresti ära. 5/10

Cordelia: Üks asi on käia kohtamas mingi mõttetu ebapopulaarse tüübiga, aga hoopis teine asi koletisega Helesinisest laguunist. Xander: Mustast laguunist. Helesinise laguuni koletis on Brooke Shields.