Vampiiritapja Buffy kolmanda hooaja 2. osas avastab Buffy pärast Sunnydale’i tagasitulekut, et kõik polegi üks suur lust ja lillepidu. Snyder keeldub teda kooli tagasi lubamast ning ema ja sõbrad on tema peale ärajooksmise pärast pahased…

Surnute paraadi on väga ebamugav vaadata, kuna peaaegu kõik tegelased käituvad siin osas nagu suur jobukari. Stsenarist Marti Noxoni kavatsus oli ilmselt mõista anda, et igaüks, ka Tapja, peab oma tegude eest vastutama ja teiste ülesanne on seda talle meelde tuletada, ent paraku jätavad nad seda tehes pigem vinguviiulite mulje. Keegi isegi ei küsi, miks Buffy niimoodi käitus, vaid püüavad teda ignoreerida ja hiljem õiendavad senikaua, kuni Buffyl on nutt kurgus. Võib-olla on asi lihtsalt selles, et ma ei seedi, kui keegi ülekohtuselt nutma pannakse, aga selles olukorras olen kindlalt Buffy poolel. Võtame või selle, kuidas õhtust sööma kutsutud Buffy sõbrad leiavad, et sellisel puhul on kõige õigem korraldada tema juures pidu bändi ja mitmekümne külalisega, keda Buffy isegi ei tunne. Päris labrakaks seda vist nimetada ei saa, sest suurem osa tegelasi pole veel sellises eas, et neil oleks õigus USA-s alkoholi tarbida, pealegi on Buffy ema siiski kodus.

Teiste käitumist arvestades polegi midagi imestada, et Buffy ei näe ühel hetkel muud võimalust, kui uuesti asju pakkima tormata. Pärast seda läheb avalikuks arveteklaarimiseks, mille käigus Willow käitub nõmedalt, Xander käitub väga nõmedalt, Buffy ema käitub võrdlemisi nõmedalt, Cordelia… ei käitugi nii nõmedalt, Oz samuti mitte, ehkki käitus varem nõmedalt, ja Giles… tundub terve osa jooksul ainus, kellel on tõeliselt hea meel Buffyt kodus näha. Ehkki vahest päästab teda see, et ta ei jõudnud lihtsalt õigeks ajaks kohale. Mina soovitaksin sarja tegelastel küll peeglisse vaadata, enne kui teist kividega surnuks loopima hakata, kusjuures Marki lehel kommentaare lugedes pole ma ainus, kes niimoodi arvab.

Lisaks on Surnute paraadis veel ka salapärane Nigeeriast toodud mask ja mõned zombid, aga need jäävad tahaplaanile. Kuidagimoodi õnnestub Markil ning mitmetel kommenteerijatel selles järjekordselt rassismitonti näha ja mõistuse hääled surutakse pigem maha, millest ma tõesti aru ei saa. Kas eksootilisest asukohast pärit kuri mask või muu ese on ulmesarjadele omane? Tõepoolest. Kas see on rassistlik? Ei ole, sest inimesed kardavad ikkagi rohkem seda, mida nad vähem tunnevad. Pealegi, Kohtunik oli samuti kuri ning tema ei tulnud Aafrikast. Selline igal pool rassismi nägemine tuletab pigem meelde loo poisist, kes külarahvast hunti minema ajama kutsus.

Tsiteeritavat materjali on Surnute paraadis samuti vähevõitu ja minu meelest on parim koht hoopis see, kuidas Buffy pärast ema sõbranna (Nancy Lenehan) küllatulekut meeleheitlikult Ema? hüüab, mida sõnadega väga hästi edasi anda ei saa. Sellepärast tänase postituse lõpus tavapärast tsitaati polegi. 7/10