Vampiiritapja Buffy kolmanda hooaja 19. osas tüdineb Buffy ootamisest ja otsustab täpsemalt järele uurida, mida linnapea sepitseb. Kuid nagu tavaliselt ei lähe asjad nii nagu plaanitud ning tegelastel tuleb teha raskeid valikuid.

Marki lehekülje kommentaaridest võib lugeda, et paljude meelest on Valikud mittemidagiütlev osa, augutäide enne kolmanda hooaja suurt finaali. Mina nii ei arva, nagu ütleks siinkohal Buffy kasuisa, robot Ted. Tegelikult tõstatakse Valikutes mitu olulist ning ka valusat teemat.

Kõik algab muidugi Buffy plaanist minna raekotta ja varastada sealt linnapeale oluline kast ämblikulaadsete olenditega. Kuna selle operatsiooni käigus jääb Willow Faithile vahele, tuleb Buffyl ja tema sõpradel langetada raske otsus: kas hävitada kast ja peatada linnapea ülestõusmine, kuid ühtlasi leppida mõttega, et Willow tõenäoliselt sureb, või vahetada kast Willow’ elu vastu, millega võib kaasneda paljude linnaelanike surm. Wesley on siinkohal mõistuse hääl, kes leiab, et üldsuse huvid peaksid üle kaaluma üksikisiku huvid, kuid teistel on asjast vastupidine arusaam. See, mis tulevikus juhtub, pole muidugi veel kindel, seega peavad tegelased otsustamisel lähtuma üksnes hüpoteesidest, kuid surmad juhul, kui linnapea peaks üles tõusma, tunduvad siiski üsna reaalsed. Tulevastes osades näemegi, et selle otsuse tagajärjel saavad inimesed surma, mis tõstatab küsimuse, kas Willow’ elu on tähtsam kui suure hulga teiste oma, kellest nii mõndagi teame samuti nimepidi. Sellele küsimusele ei ole head vastust, kuigi kõrvalseisjana on paljud valmis moraali lugema. Tean, et kui ise samas olukorras oleksin, poleks kahtlustki, kummale poole mu valik langeks ja ühiskond igatahes võitjaks ei jääks. Arvan, et samamoodi südamega langetaks otsuse enamik inimesi, seega on tegelik kunst tehtud otsusega pärast edasi elada.

Valikutes seatakse tegelaste ette teisigi valikuid. Näiteks tõstatab linnapea küsimuse, milline saaks olla Buffy ja Angeli suhte tulevik. Ehkki tema motiivid seda tehes on hämarad, räägib ta õiget juttu ning nii Buffy kui Angel saavad sellest aru, hoolimata sellest, et nad kohutavalt tahaks mitte aru saada. Nende lahkumineku tegelik motiiv on mõistagi see, et Angel saab endale omanimelise sarja ja jätaks pisut imeliku mulje, kui Buffy selle igas osas kaasa teeks. Sellepärast vajatigi ettekäänet, miks nad omavahel ei sobi, ning vanusevahe ja asjaolu, et Angel sugugi ei vanane, on tegelikult päris hea põhjendus. Põhjalikumalt käsitletakse seda teemat muidugi järgmises osas.

Tegelastel on veel vähemolulisigi valikuid, näiteks otsustab Willow mõnda tippülikooli mineku asemel jääda Sunnydale’i ja astuda kohalikku ülikooli, kuhu läheb ka Buffy, sest temalgi ei lubata nii lihtsalt lahkuda. Tegelik põhjus on mõistagi taas see, et sarja elutsükli vaates ei saa tegelasi üle ilma laiali puistata, seega tuleb otsida ettekäändeid jäämiseks. Nimetatud ettekääne on juba tunduvalt otsitum kui eelmine, aga mis sa hädaga ikka teed. Lisaks näeme esimest korda, et Cordelia elu polegi selline lust ja lillepidu, nagu meile senini mõista on antud, kuid tema käitumise põhjustest saame täpsemalt aimu jällegi järgmises osas. Hea töö David Fury sulest. 10/10

Snyder: Miks te ei võiks narkootikumidega hangeldada nagu normaalsed inimesed?