Vampiiritapja Buffy neljanda hooaja 7. osas leiab Spike end teadmata kohast luku ja riivi tagant ning selgub, et ta pole oma õnnetuses üksi. Eelmistes osades nähtud vihjed salapärasele sõjaväelisele organisatsioonile saavad vaataja jaoks selgemaks.

Seda ülevaadet oleks järjekordselt paslik alustada aruteluga pealkirja teemal. The Initiative on erakordselt vastik ingliskeelne väljend, sest sama hästi kõlava eestikeelse vaste leidmine on tõeliselt problemaatiline. Tegelikult tähendab see sõna muidugi algatust või üritust, aga algatus ja selle derivaadid ei kõla üldse hästi, üritus aga on eestlase kõrvale liiga pateetiline: selle tulekahju pärast ei lõpe veel meie püha üritus tuleb ju tuttav ette? Sestap otsustasingi otsese vaste asemel kasutada kaudsemat, sest mis see maa-alune kompleks muud ikka on kui paik, kus deemonitega loomkatseid tehakse ja küsitav eetika võidutseb. Ent olgu see vaste hea või halb, edaspidi kasutan neist rääkides just seda terminit.

Polügoon toob kaasa esimese muudatuse sarja algustiitrites: Seth Green on kadunud ja tema asemele ilmub James Marsters (Spike). Minu enda seisukoht Spike’i küsimuses on segane, sest selge on see, et talle leiti sarjas olulisem roll peamiselt tänu vaatajate positiivsele reaktsioonile, kuid tunduvalt vähem on selge, kas tema tulevane areng just selline pidanuks olema. Ehkki Spike’i suust tuli juba teisel hooajal puhast kulda, oli ta Buffyle vähemalt sel ajal vääriline vastane, kuid nüüd saab temast päris pikalt vaatajate naerualune. Mõistagi ei saanud ta igavesti Buffyt ähvardama jääda, nii et tema plaanid igas osas luhtuvad, seades tema oskused tõsiselt kahtluse alla, aga kindlasti saanuks temasse tõsisemalt suhtuda. Sellegipoolest tuleb tunnistada, et kahjutu Spike võib mõjuda erakordselt koomiliselt.

Ühtlasi käivitab Polügoon täie hooga neljanda hooaja üldise liini ja vaataja saab teada, kes need maskeeritud mehed tegelikult on ning millega tegelevad. Käesolevas osas näidatakse meile esmakordselt Riley sõpru Grahamit (Bailey Chase) ja Forrestit (Leonard Roberts) ja küllap ei tule kellelegi teab mis suure üllatusena, et just nemad saladuslike ringiluusijate hulka kuuluvad. Küll läheb loogikaga vastuollu, et millegipärast eelistavad nad tulevikus, kui nende identiteet on (vaatajale) juba teada, maskideta liikuda. Professor Walshi teine töökoht salaorganisatsiooni juhina on samuti etteaimatav, sest ühtki teist Buffy õppejõudu pole meile pikemalt näidatud, aga Polügoon ise paikneb täpselt ülikooli all. Irooniline on seegi, et Ozi tegelik nimi selgub alles selles osas, kui ta ise juba läinud on.

Marki vaatajate hulgas jäi peale arvamus, et Polügooni näol on tegemist hea osaga ning olen selle väitega suuresti nõus, kuigi hetkel, mil Riley ja sõbrad Spike’i otsima tormasid, kippus asi liiga käest ära minema. Osa tipphetk on aga loomulikult Spike’i ja Willow vaheline stseen, kui Spike avastab, et ta pole enam… päris täisväärtuslik mees. 9/10

Willow: Kui sa talle haiget teed, taon su labidaga maa sisse. Ähmane hoiatus ei tule kellelegi kasuks.