Vampiiritapja Buffy neljanda hooaja 8. osas kukub Xander enda kaevatud auku ja päästab valla pahura indiaanlase vaimu, samal ajal pöördub näljast kurnatud Spike viimases hädas abipalvega Buffy poole, varjude keskel aga luusib Angel.

Kihvatus on vähemalt minu meelest üle pika-pika aja kõige kehvem Buffy osa. See ei tähenda, et tegemist on halva osaga, isegi kehvapoolne Buffy on parem kui suur osa tavapärasest konveierilt tulevast kraamist, kuid sellegipoolest on kõik kolmanda hooaja osad ja ka neljanda hooaja algus parem kui Kihvatus. Eelmine ligikaudu samaväärne lugu oli Kalamehed, mis on siin blogiski korduvalt äramärkimist leidnud. Kihvatuse puhul võib välja tuua kaks põhilist probleemi.

Neist esimene on Angel. Eile juba mainisin, et Buffy ja Angeli vaheline seos tundub liiga mugavalt konstrueeritud. Kihvatust nähes jõuab kohale, et tegelikult ei ole head põhjust, miks Angel just nüüd jooksujalu Sunnydale’i peaks tormama, sest käesolev oht pole midagi sellist, millega Buffy varem poleks kokku puutunud. Angeli Sunnydale’is viibimine on lihtsalt kohmakas sissejuhatus Angeli järgmisele osale, millele autorid paremat lahendust ei suutnud leida. Võib-olla juhtub see kõik lihtsalt liiga hilja, sest Buffy ja Riley vahele hakkab ilmuma teatav säde, mida Angeli ilmumine ainult segab.

Teine probleem on põhiliin ise. Kihvatuse tegevus toimub tänupühade ajal, mil ameeriklasi tabab massipsühhoos ning neil hakkavad käima äkilised neelud kalkuni järele. Tänupühad on pühad, mis ei tähenda muule maailmale, ameeriklased välja arvatud, mitte midagi, ja sellepärast esiteks ei teata, mida täpselt tähistatakse, ja isegi kui teataks, siis ei huvitaks see eriti kedagi. Toimumisajast olulisem on aga kurjam, kelleks on taas kuri indiaanlane. Stsenarist Jane Espenson püüab küll näidata, et indiaanlastele tehti omal ajal kõvasti ülekohut, mistõttu võib tema tegusid ehk isegi mõista, kuid taoline poliitiline korrektsus mõjub pea alati võltsilt. Ultraradikaalid, keda Marki lehel on piisavalt, leiavad niikuinii, et indiaanlastele tehakse liiga, mina ise olen aga selles küsimuses pigem Spike’iga ühte meelt: pole mõtet raputada pähe tuhka asjade eest, milles sa ise süüdi pole ja mida ise muuta ei saa. Pealegi Inka muumiatüdrukus juba oli üks paha indiaanlane ja tänane vastane on igavamgi kui muumia.

Positiivset leiab muidugi ka. Anya ja Xanderi stseenid on tavapäraselt lahedad, eriti Xanderi kinnisidee, et muude haiguste kõrval tabas teda süüfilis. Lisaks neile hoolitseb meelelahutuse eest Spike, kes meenutab end klooninud indiaanlase (indiaanlaste) rünnaku lõppedes väga nõelapatja. Buffy kinnisidee iga hinna eest koos õhtust süüa jääb samuti pigem plusspoolele. 6/10

Spike: Te tulite siia, tapsite nad ja võtsite nende maa. Seda vallutajad teevadki. Caesar tegi seda ega käinud pärast ringi, korrutades: “Tulin, võitsin, tundsin end kohutavalt kehvasti.”