Käes on lubatud boonuspostituse aeg. Tagasivaated rohkem kui kümne aasta taha, mil valmisid Buffy ja Angel, on iseenesest toredad küll, aga vahepeal on palju vett merre voolanud. Kui mõned aastad tagasi tabas Joss Whedonit loominguline ikaldus, mistõttu tema produktsioonifirma Mutant Enemy oli sunnitud vahepeal koguni uksed sulgema, siis nüüd tuleb Whedoni sulest jälle loomingut nagu Vändrast saelaudu. Näiteks jõuab nädala-paari pärast kinodesse suurfilm Tasujad (The Avengers), samuti peaks purgis olema Shakespeare’i ekraniseering Palju kära eimillestki (Much Ado About Nothing), milles löövad kaasa mitmed Whedoni stampnäitlejad nagu Amy Acker, Tom Lenk, Fran Kranz jne, võtteid ootab veel üks käsikiri ning mitme filmi osas käivad läbirääkimised. Kuhugi peab mahtuma veel ka planeeritav järg Doktor Kohutava laulublogile (Dr. Horrible’s Sing-Along Blog), nii et tööd on tõesti palju.

Tulevaste suursaavutuste eel jõudis vaatajate ette aga Whedoni ja Drew Goddardi koostöös valminud Metsamajake (The Cabin In The Woods), mille võtted toimusid tegelikult juba 2009. aastal. Kui film oli enam-vähem valmis, otsustas levitaja MGM, et asi pole ikka päris õige, 3D on maailma parim leiutis ja film tuleb vaatajale lähemale tuua. Whedon otsustas halva mängu juures head nägu teha, ülistades samuti 3D toredust, kuid ridade vahelt võis välja lugeda, et see otsus nörritas teda ikka päris kõvasti, sest, olgem ausad, järeltöödeldud 3D pigem segab kinoelamust. Whedoni ja kinovaatajate õnneks läks MGM enne pankrotti, kui 3D-versioon valmis sai. Eks selles meepotis oli üks pisike tõrvatilk kah, filmil polnud enam levitajat, kuni Lions Gate (tehke, mis tahate, ma ei kirjuta seda kokku) selle üles korjas ja lõpuks kinodesse saatis.

Filmi näinuna tekib muidugi küsimus, kui palju on selles Whedoni ja kui palju Drew Goddardi panust. Mulle näib, et Metsamajake on pigem Goddardi lapsuke, sest seda seletamatut Whedoni hõngu on temas kuidagi vähevõitu. Näiteks Kiiruses (Speed), mille stsenarist on ametlikult Graham Yost, torkab see tunduvalt paremini silma. Goddard ise on noorusest hoolimata jõudnud teha kaastööd nii Buffyle kui Angelile, ent tema tuntuim töö on kahtlemata käsikiri J. J. Abramsi produtseeritud Ristikuvälule (Cloverfield): kompetentne, kuid mitte silmapaistev.

Millest Metsamajake siis räägib? Üldiselt on selle filmi puhul nii, et mida vähem temast enne vaatamist teada, seda parem. Žanriliselt on teda suhteliselt raske määratleda, mis Whedoni puhul pole mingi üllatus. Ütleme siis, et tegemist on õudusfilmi, komöödia, satiiri ja paroodia veidra seguga, milles löövad kaasa mitmed Whedoni stampnäitlejad nagu Amy Acker, Tom Lenk, Fran Kranz jne. Lisaks osaleb üks Whedoniga seotud üllatuskülaline, kes on filmides kahjuks viimasel ajal niivõrd sage üllatuskülaline, et kui ta samamoodi jätkab, siis ta varsti polegi enam üllatuskülaline. Patience Bruckneri kandvas rollis astub meie ette Silent Hillist tuttav Jodelle Ferland.

Fran Kranz, Chris Hemsworth ja Anna Hutchison filmis Metsamajake

Filmi idee on iseenesest lihtne: grupp noori sõidab üksildasse majakesse nädalalõppu veetma, kus hakkavad juhtuma asjad, mis sellistes majakestes tavaliselt juhtuvad. Vt näiteks Kurjuse raamat (The Evil Dead), Vale pööre (Wrong Turn), Viimane maja vasakul (Last House On The Left), Ma sülitan su hauale (I Spit On Your Grave) ja sada tuhat muud õudusfilmi. Kusagil on aga konks: kõike tunduvad jälgivat salapärased lipsustatud ja/või kitlites kodanikud. Miks?

Kui nüüd kellelegi tundub, et paljastasin olulise süžeepöörde, siis ärge muretsege, seda näidatakse kohe filmi alguses. Küll peaks Metsamajakest vähemalt kaks korda vaatama; teisel korral märkab palju asju, mida esmavaatamise käigus tähele ei osanud panna. Mina näiteks leidsin kinotõlkest päris mitu tõlkeviga, mida täpset konteksti teadmata ei osanudki esialgu veaks pidada.

Nüüd aga katsetan, kuidas vastpaigaldatud jubin töötab. Metsamajake sisaldab mitmeid Whedoni töödes korduvaid ideid, mida näeb juba Buffys. KES FILMI LÕPPU TEADA EI TAHA, JÄTKU SEE KOHT HEAGA VAHELE. ISE TEATE, MILLEGA RISKITE.

Spoiler Inside SelectShow

SIIT VÕIB EDASI LUGEDA. Metsamajake on veider film, mis pole just suur kunst, kuid vaevalt tegijad selle peale välja läksidki. Mina ütleksin siiski, et tegemist ei ole Whedoni tööde tippu kuuluva teosega, sest suurema osa ajast meenutab see liiga palju neid filme, mille üle nalja visata püütakse. Kui aga Whedon unustada ja võtta Metsamajakest kui tavalist ajuvaba õudusfilmi, siis pole talle vähimatki ette heita. 7/10